Spolu s okurkami a rajčaty patří papriky do trojice druhů zeleniny, bez nichž si nedokážeme představit žádnou užitkovou zahradu. 

Vedle pálivých paprik, které se v poslední době těší velké oblibě, velmi často pěstujeme papriky sladké, mezi než patří i kapie.

Co je vlastně kapie?

  • Sladká, velkoplodá paprika s pevnou stěnou
  • V botanické zralosti je červená, lze ji konzumovat ale i v zeleném stavu
  • vhodná k nakládání, konzervaci i konzumaci za syrova

Čím je kapie prospěšná?

  • Obsahuje vitamíny B1, B2, C, E, provitamíny A, kyselinu listovou a stopové prvky
  • Posiluje cévy, mírní bolesti žil, posiluje srdce a krevní oběh
  • Zlepšuje zrak, zpevňuje vazivové tkáně

Jak se kapie pěstují?

  • Slunečné, chráněné stanoviště, výhřevná půda (nesnáší střídání teplých a studených období)
  • Půda bohatá na humus a živiny
  • Důležitá je zálivka - půda stále vlhká
  • Přihnojovat hnojivem s vyšším obsahem draslíku pro vyzrávání plodů
  • nutná opora, pod tíhou plodů se může rostlina rozlámat

 Nejčastěji pěstované odrůdy: Lydia, Raduza F1, Radmila F1, rafaela F1