Klíčky obsahují nejen celou řadu vitamínů, ale i bílkoviny, antioxidanty a minerální látky. U klíčků nehrozí nadýmání a jsou velice dobře stravitelné. Klíčky můžete použít do mnoha pokrmů, například do salátů, na chléb, do jogurtu nebo pomazánek.

 

Co všechno klíčí?

Semínek vhodných ke klíčení je celá řada. Kupujte vždy semínka vhodná ke konzumaci, nikdy ne sadbová, ty jsou totiž mořená. Nejznámější je asi Řeřicha. Nebojte se experimentovat a zkuste chuťově velice zajímavou vojtěšku nebo semínka ředkvičky, lnu či hořčice. Z luštěnin patří mezi oblíbence mungo, adzuki, hrách, čočka nebo cizrna.

Jak na to?

Dopřejte semínkům přísun vody, aby se probudila k životu. Vybraná semínka propláchněte vodou, nechte natáhnout vodu (kromě řeřichy, lnu či rokety, které se obalují gelovitou vrstvou po kontaktu s vodou) a vložte do nádoby vhodné na klíčení. V případě luštěnin je třeba vše nejprve propláchnout, namáčet několik hodin a poté dát do vhodné nádoby. Využijte výhodné nabídky nádoby se semínky. K dispozici je i vícepatrová nádoba, kde může pohodlně klíčit více druhů semen.

Teď již stačí vlhkost v podobě vody pod sítkem. Semínka by neměla plavat ve vodě, ale zároveň by měla mít dostatek vláhy. Vodu vyměňte alespoň dvakrát denně, nejlépe za vodu odstátou. Při pokojové teplotě nechte klíčit.

Již třetí den můžete ochutnávat a postupně sklízet. Nenechte klíčky moc vyrůst. Nejen, že s narůstajícím kořenem odchází živiny, ale rostlinka také hořkne. Dobrou chuť!