Mnohostranná bylina

Levandule je od pradávna velmi oblíbená bylina, a to hlavně pro své léčivé účinky, dlouhotrvající vůni (která vydrží i po usušení) a schopnost odpuzovat hmyz.

A s čím, že ta levandule může pomoci?

Levandulová vůně pomáhá při nespavosti či úzkostných stavech. Stačí si vyrobit polštářek plněný sušenou levandulí. Nebo si takový můžete koupit již hotový. Výborný je i levandulový olej, který najde uplatnění i při poranění – má desinfekční účinek. Sušená levandule se dá využít i do směsí čaje, kde kromě již zmiňovaného zklidnění pomáhá snižovat krevní tlak. V neposlední řadě je levandule skvělým repelentem proti molům.

Využití v kuchyni? Ano!

Levanduli má mnoho lidí spojenou právě s vonným olejem nebo polštářkem. Tuto bylinku je možné využít i v kuchyni. Zkuste vyrobit vlastní levandulový sirup, levandulový cukr nebo levandulovou zmrzlinu. Květy můžete využít nejen na zdobení pokrmů, ale také například do marinád.

Jak na levanduli?

Levanduli můžete pěstovat samozřejmě i v našich zahradách. Je možné ji dát do záhonu i do nádob. Vhodné je slunné stanoviště s lehkou, dobře propustnou půdou. Nádoby je nutné mít dostatečně veliké.

S mrazy si obvykle poradí, ale může ji výrazně poškodit sníh, který ji trvale zdeformuje a znehodnotí. Aby k tomu docházelo co nejméně, levanduli pravidelně stříháme a udržujeme ve formě nižšího, kompaktního keříku. Díky sestřihu zajistíme i bohatší kvetení.

Ať už zvolíte levanduli klasickou či jakýkoli její kultivar, určitě neuděláte chybu. Levandule se hodí do trvalkových záhonů i k samostatné výsadbě. Skvěle vypadá v nápaditých nádobách kolem terasy i na balkóně.