Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

 

 

 

 

 

Co je vermikompostování?

Je to způsob kompostování, při kterém se o bioodpad z domácnosti starají žížaly. Ty bioodpad ve vermikompostéru za několik měsíců promění ve vermikompost, který se strukturou podobá rašelině. Navíc tak získáte i takzvaný žížalí čaj. Obojí jsou skvělá hnojiva s vysokým obsahem enzymů, která pomáhají zdravému růstu  a chrání rostliny před nemocemi.

 

Proč kompostovat a co?

Zhruba 50% odpadků z domácnosti se dá kompostovat a bioodpad tak neskončí na skládce odpadu, kam rozhodně nepatří. Ušetříte za hnojiva a Vaše rostliny tak budou v biokvalitě. Do vermikompostéru patří slupky a odkrojky zeleniny a ovoce, čajové sáčky, kávová sedlina, rozdrcené vaječné skořápky, papírové ubrousky, suché pečivo a zbytky rostlin.

Rozhodně do vermikompostéru nepatří výrazné potraviny jako citron a zázvor, mléčné výrobky, masné výrobky, kosti a různé tuky.

 

  

 

Kam s ním?

Vermikompostér může být v kuchyni, na balkóně, na chodbě, v garáži, ve třídě či v kanceláři. Teplota ve vermikompostéru by neměla klesnout pod 5°C a přesáhnout 25°C. Když toto pravidlo dodržíte, nemusíte se bát, že by kompost promrzl nebo naopak se přehříval, vysychal a zapáchal.

 

Jaké žížaly použít?

Do vermikompostéru patří kalifornské žížaly, které mají větší chuť k jídlu, tedy urychlují kompostování a také se rychleji množí. Kalifornské žížaly dostanete u specializovaných prodejců, nejlepší cesta, jak žížaly získat, je dostat je od jiného kompostovacího nadšence.