Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

 

 

 

 

 

 

A proč máme dýně tak v oblibě? Důvodů je několik: Snadné pěstování (minimální úsilí, maximální užitek), dobrá skladovatelnost (při správném postupu vydrží některé odrůdy uskladněné až jeden rok), výtečná chuť, mnohostranné využití (dužninu lze využít v kuchyni nebo ke krmení domácích zvířat, semena lze sušit nebo z nich lisovat olej a v neposlední řadě i podzimní dekorace).

 

 

A s jakými dýněmi se můžete setkat? Špagetová dýně patří mezi největší plodící dýně, má kulovitý nebo protáhlý tvar a krémovou barvu. Zajímavá vláknitá dužnina může nahradit špagety. U nás je známější dýně červené Hokkaido, ze které můžeme uvařit například polévku. Máslová dýně má hruškovitý tvar s velkým množstvím dužniny. Dýně muškátová je oblíbená pro své atraktivní tvary. Malé tykvičky, chcete-li okrasné dýně, se sice dají jíst, ale jsou malé, hrubě strukturované a jejich dužina není příliš bohatá, proto se používají především na dekoraci. Na vydlabávání se hodí nejlépe velké oranžové dýně.

 

 

Vyzkoušejte dýňový koláč:
Těsto: 200 g hladké mouky 1 kypřící prášek 80 g cukru krystal špetka soli 100 g másla 1 žloutek 3 lžíce mléka
Náplň: 1 menší dýně 2 vejce 230 g hnědého cukru 1-2 lžíce hladké mouky 1 lžíce skořice 1 plechovka kondenzovaného mléka
Z mouky, kypřícího prášku, cukru, soli, změklého másla, žloutku a mléka vypracujeme hladké těsto. Prsty ho natlačíme do formy vyložené pečícím papírem. Dáme do lednice. Dýni rozkrojíme na menší části, vydlabeme střed a pečeme v troubě při 200°C asi 30 minut. Necháme vychladnout, odstraníme slupku a dužinu rozmixujeme. Přidáme cukr, vejce, hladkou mouku, skořici, kondenzované mléko a vše pěkně prošleháme. Nalijeme na vychlazený korpus a pečeme na 180°C asi 45 minut. Hotový koláč necháme zcela vychladnout a až potom krájíme.

 

O víkendu 22.-23.10. 2016 jste srdečně zváni na Dýňové slavnosti, kde si můžete zakoupit dýňovou děkoraci, vydlabat si dýni a vyrobit strašidlo nebo si pochutnat právě na dobrotách z dýní. Budeme se těšit!