27.8.2021
Čerstvá várka pokojových rostlin právě dorazila na naší prodejnu, mezi nimi i zakrslé banánovníky, čajovníky a kávovníky.
Exotická dekorativní rostlina s velkými svěžími listy se stane ozdobou každého obývacího pokoje.
Dopřejete-li mu dostatek vhodné péče, rozptýleného světla a teplé místo může dorůst až do výšky 1,5m během jednoho až dvou let. V letních měsících můžete banánovník pěstovat venku či na balkoně na polostinném místě a v závětří, aby nedošlo k potrhání listů.
V letních měsících hojně zalévejte odstátou vodou, v zimě zálivku omezte, substrát můžete nechat i proschnout. V případě přelití rostlina reaguje hnědnutím a opadáváním listů.
Rostlinu hnojte v letních měsících 1× za 14 dní. V zimě stačí hnojení 1× za měsíc.
Banánovník potřebuje propustný substrát, volte ten s označením pro palmy a zelené rostliny, přesazujte až když se rostlina nevejde do květináče, dospělý banánovník stačí přesadit jednou za 2-3 roky.
Příprava čaje z vlastního čajovníku? Žádný problém. Stálezelený keřík s lesklými temnými listy není náročný na pěstování.
Potřebuje pokojovou teplotu, nepřímé sluneční světlo či polostín a pravidelnou zálivku. Nikdy však nesmí stát ve vodě ani zcela proschnout, substrát udržujeme mírně vlhký.
Dobře mu udělá i občasné rosení listů. V zimě jej umístěte na chladnější místo s teplotou od 5-12°C.
Z lístků čajovníku si poté můžete dopřát svůj vlastní, zelený či černý čaj.
První tři roky Vám budou dělat radost jeho temně zelené, lesklé listy a uchvátí vás vůně podobná jasmínu.
Rok následující si již můžete vychutnávat kávu z vlastních vypěstovaných plodů.
Kávovník je typickou pokojovou rostlinou, které vyhovuje teplota od 18 -22°C, suchý vzduch a dostatek nepřímého světla.
Každý rok přesaďte rostlinu do většího květináče, v zimě omezte její zalévání a chraňte před průvanem.
Plody začínají narůstat jako žlutobílé květy. Jakmile kávovník odkvete, omezte zálivku i hnojení. Plody, tzv. třešinky, dozrávají za 9 až 14 měsíců po opadání.
Obsahují dvě semena (kávová zrnka), která můžete opět zasadit a začít pěstovat další keříky.
Pro představu – na jeden šálek espressa potřebujete asi 52 zrnek kávy (26 třešinek).